Video drži pažnju duže od slike i teksta. Mnogo istraživanja ovo potvrđuje, ali da ne davimo brojevima - zdrav razum govori ovo isto. Uostalom, svakako ste i na ovoj stranici prvo pogledali na desno da vidite o čemu se radi u videu, zar ne?

Dakle, ako zanemarimo brojeve i silna dokazivanja da je ova tvrdnja ispravna, evo nekoliko saveta kako da napravite video za potrebe svoje promocije, odnosno reklame na internetu.

Krenimo redom:

- Video mora da bude jasan i vidljiv, ali niko od vas ne očekuje da unajmite profesionalnog kamermana sa opremom. Naprotiv, ljudi posebno cene sadržaj koji ste sami napravili jer je autentičan.

- Video mora da bude dovoljno malen, u smislu megabajta, da bi se lakše učitavao. Ne zaboravite da nemaju svi moćan internet kod kuće, a i oni gledaju. Nađite balans između kvaliteta videa i njegove veličine.

- Na video stavite laganu (ili nikakvu muziku), ali vodite računa prilikom stavljanja da muzika podleže autorskim pravima koje veliki servisi poput Youtube-a lako i brzo proveravaju, da muzika može da iznervira posmatrača jer možda ne želi neočekivan zvuk iz svog računara. Prosto, sa muzikom budite pažljivi. Opcija da se čuje ljudski glas koji nas vodi kroz video je takođe dobra i često je primerenija situaciji kada se gleda promotivni video.

- Na video stavite titlove, a oni neka sadrže poruku koju želite da pošaljete. Mnogi drže zvučnike na računaru utišane i nikada neće čuti vašu poruku, sem ako je ne napišete.

Zaključak, uz malo bolji telefon, malo truda i neki "open source" video editor možete i sami praviti svoje video materijale za potrebe promocije. Kada pokažete ljudima kako radite, veća je verovatnoća da i oni požele da kod njih uradite baš to isto što su videli na videu.

Ukoliko vam je ipak problematično da snimite video i izmontirate ga kako treba, a zatim ga iskoristite za promociju, kontaktirajte nas i mi ćemo vam pomoći.