Da, može! U principu, sajt možete imati i za manje novca, recimo....već za 50 Eur. Mada, ako ste zadovoljni ovim odgovorom to verovatno znači da:

1. Ili znate tačno šta vam treba ili nemate pojma kakav sajt vam treba (samo hoćete sajt!!!)
2. Verovatno se niste nikada udubili u tehničke preduslove toga kako se pravi sajt i šta vam je sve potrebno da biste ga imali
3. Najverovatnije ne znate čemu će vaš sajt da služi, nego eto - svi ga imaju, pa hoću i ja.

Da bismo objasnili kako može da se uradi sajt za 50 do 100 Eur, najlakše će biti da objasnimo šta taj sajt ima, a šta nema i kako teče proces njegove izrade. Krenimo redom.

Utvrđivanje toga kakav vam sajt treba

Ako vam je cilj da vas sajt košta do 100 Eur, znajte da mu niko neće posvetiti više pažnje od neophodnog minimuma. Stoga, imaćete na raspolaganju otprilike sat vremena vašeg odabranog "vebsajdžije" da mu objasnite svoje KONAČNE želje (posle kojih više nema izmena).
Te želje ćete, naravno, morati da uklopite u neki njegov već postojeći dizajn i to najverovatnije neki koji ima 5 ili najviše 7 stranica (o nama, proizvodi, kontakt, kako do nas...tome slično). Moraćete da donesete sve tekstove i sve fotografije sami. Znači, napišete SVE tekstove koji želite da se pojave na stranicama vašeg sajta, definišete koji tekst ide na koju stranicu, donesete za svaku stranicu po jednu-dve-tri slike koje želite da se tu vide i to je to.

Cena tehničkih preduslova - domen i hosting - može besplatno

Ako vam nije bitno na kojoj adresi se vas sajt nalazi (što je prilično nezamislivo da vam nije bitno, ali zanemarimo to u ovom razgovoru), vaš programer će verovatno moći da vam ponudi neki svoj radni poddomen ili neku od platformi na kojima možete postaviti besplatno svoj domen, ali uz ekstenziju tog sajta (npr. wix platforma). Hostinzi takođe postoje besplatni, ali za njihovo funkcionisanje i bezbednost vam niko ne garantuje, a posebno ne za to u kom trenutku će početi da vas bombarduju reklamama baš sa tog hostinga. Dakle - može džabe, ali indirektno košta, čak može da načini i štetu. U svakom slučaju, imaćete kakav-takav izbor u vezi sa domenom i hostingom, a i programer će vas makar malo posavetovati dok budete pili tu prvu (i verovatno jedinu kafu u okviru ovakvog posla o kakvom sada pričamo).

Šta vaš sajt za 100 Eur "ne može"

U principu, ne može da trpi promene. Nikakve. Što date od materijala na početku, to će vam najverovatnije biti uspešno postavljeno, ali zaboravite SVE buduće intervencije na sajtu, što programerske, što sadržajne. Jednostavno - njime se niko više baviti neće, a pritom, neće ni vama biti omogućeno da se njime bavite sami. Sama činjenica da je sajt "statičan" vam gotovo sigurno garantuje da nećete nikada postići dobre pozicije na pretraživaču, što dalje implicira da ste, u principu, kupili jednu lepu, nepromenjivu, malo veću vizit kartu, koja je umesto na papiru, na internetu. Ukoliko vas ovakvo rešenje zadovoljava, rešili ste svoje izazove i imaćete sajt. Možemo ga napraviti mi ili neko drugi....čak možda i vi sami. Upotrebljivost toga je, doduše, upitna, ali...to je već druga tema...na primer poput upotrebljivosti ovog vozila na slici

Šta je druga najjeftinija opcija

Od 100 Eur pa naviše, možete imati sajt urađen na WP platformi (čuli ste za Wordpress sigurno). Tu ćete imati veću slobodu u kreiranju sadržaja svojih stranica (moći ćete to da radite i sami ako uložite određeni trud u edukaciju), ali svakako - WP je idealno rešenje za početak, malo manje idealno na srednji rok, a svakako nije rešenje ako planirate da vaš interent bude baziran na internetu - realno, naići ćete na ograničenja njegove besplatnosti.

Koji je onda pravi prvi korak?

Posavetujte se sa nekim ko se bavi internetom u biznisu, pa kada zajednički utvrdite koje su to vaše realne potrebe, najlakše ćete odlučiti.