Mali savet kako da pomognete sebi kada vam velike firme odmognu suludim promenama uglavnom izazvanim političkom korektnošću, ali o tome neki drugi put. Naime, poslednji (ili među poslednjim) update-ima pretraživača Google Chrome (a samim tim recimo i pretraživača Opera), dakle, posle verzije 66, izazvao je jedno neželjeno ponašanje na web stranicama koje imaju u sebi ugrađen video sa Youtube-a u iframe elementu.

Naime, ukoliko ste korisnik ove verzije Chrome-a, velika je verovatnoća da video elementi na sajtovima koje pregledate NEĆE RADITI. Razlog je banalno jednostavan i vrlo frustrirajući - video mora EKSPLICITNO biti sa ISKLJUČENIM TONOM. Dakle, čak i ako vaš video nema ton, u adresi koja vodi do tog videa, u njenom "query string parametru" mora da stoji ?mute=1.

A ako ne želite da čačkate po kodu svog sajta, možete dati i korisnicima uputstvo kako da ovo frustrirajuće pravilo isključe na Chrome-u na svom računaru. Potrebno je da u adres baru pretraživača Chrome otkucaju chrome://flags/#autoplay-policy , a zatim da promene autoplay-policy opciju sa DEFAULT na NO USER GESTURE IS REQUIRED. Ovo naravno, nije baš mudro rešenje jer onda će svaki video da se pokreće automatski, a to zna da nervira, ali eto - moguće je. Još o ovim podešavanjima pročitajte na ovom zvaničnom linku.

Na kraju, ako vas mrzi da ovo sve pratite i pamtite, da se bavite ovim, za uvek ažurne i informativne veb sajtove kontaktirajte nas.